Trwa ładowanie proszę czekać ...

Płynny chlorofil. Właściwości, występowanie, preparaty i skutki uboczne

19 kwietnia 2017

Większość osób wie doskonale, że za zielony kolor roślin odpowiada związek nazywany chlorofilem. Nie jest również tajemnicą, że na nasze zdrowie ma on świetny wpływ. Wydawać by się mogło, że kluczem do jego przyjmowania będzie spożywanie dużej ilości warzyw zielonych.

Jednak trzeba brać pod uwagę również to, że obecnie kupienie takich warzyw dobrej jakości będzie bardzo trudne. Dlatego naukowcy doprowadzili do tego, że mamy wyizolowany chlorofil z tkanek zielonych roślin i podawany jest nam w płynnej formie. Pod tym kątem rzeczywiście świetnie się sprawdza, jest skondensowany i proponowany nam w formie jednolitego składnika i tym samym dobrze będzie się sprawdzał.

Chlorofil – co to takiego?

Jest to grupa związków chemicznych, które znajdziemy w roślinach, algach i bakteriach. Mamy obecnie chlorofil a i b w większości organizmów żywych i dodatkowo c i d, który znajduje się wyłącznie w glonach. Wszystkie wymienione rodzaje tych związków będą odpowiadać za fotosyntezę a więc pozwalają roślinie na wzrost. Zielona barwa wynika z tego, że ta roślina będzie pochłaniać światło czerwone i niebieskie a odbija zielone i dlatego taki kolor my będziemy widzieć.

Działanie chlorofilu

Kluczowym dla budowy jest znajdujący się centralnie atom magnezu. Chlorofil jest związany z energią słoneczną i określony również sokiem słonecznym. Powinowactwo z tlenem sprawia, że określany jest zieloną krwią roślin. W budowie jest podobny do ludzkiej hemoglobiny. Różnica jest tylko w jednym centralnym atomie, gdzie mamy magnez a u ludzi jest to żelazo.

Chlorofil – właściwości

Prawdopodobnie każdy od młodych lata wie, że ważne jest spożywanie warzyw. często jednak nie wiemy jak bardzo jest to ważne. Spożywanie chlorofilu to między innymi szansa na ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników, które powodują spustoszenie w na poziomie komórkowym organizmu. Dodatkowo wnętrze naszego ciała jest dotlenione, ponieważ chlorofil, ma związek z tlenem.

Można oczekiwać, że w ten sposób łatwiej nam będzie bronić się przed działaniem bakterii, dla których właśnie środowisko tlenowe jest niekorzystne. Chlorofil ma także działanie odkwaszające, może oczyścić krew i wszystkie płyny ustrojowe, usuwa toksyczne związki. Regulacja pracy układu pokarmowego to także duża zaleta zielonej krwi, która powoduje, że można skutecznie budować florę bakteryjną w jelitach.