Trwa ładowanie proszę czekać ...

CHLOROFIL WŁAŚCIWOŚCI I EFEKT NA ZDROWIE

31 sierpnia 2016

Chlorofil kojarzy się przede wszystkim z przymusem nauki schematu fotosyntezy większości młodzieży. Jednak warto o tym już zapomnieć a wziąć pod uwagę to jak wiele cennych wartości ma dla naszego organizmu. Nie tyko rośliny potrzebują go do życia. Będzie także bardzo ważny dla naszego zdrowia.

Dlaczego go potrzebujemy?

Większość z nas lubi spędzać czas na słońcu i jest to taki okres, który ma świetny wpływ na nasz organizm. Chlorofil może być takim składnikiem, który będzie zastępował nam słońce. Jest to słońce w płynie jak niektórzy starają się nam mówić. Okazuje się, że nie ma szans na życie bez słońca i tam samo nie ma szans na życie bez chlorofilu. Jego głównym źródłem są zielone rośliny. Jest on podobny do hemu, który płynie z krwią w naszych żyłach. Oczyszczać będzie krew i ma doskonały wpływ na nasz organizm. Dzięki niemu będzie można między innymi pozbywać się toksyn, przenoszony będzie sprawnie tlen. Można utrzymać odpowiedni poziom homeostazy.

Chlorofil jest przede wszystkim polecany tym osobom, które mają niedobór słońca i bardzo mocno odczuwają właśnie skutki takiego stanu rzeczy. (http://www.duochlorofil.pl/Jedz zielone rośliny Chlorofil inaczej określony jako zielony barwnik w roślinach będzie pochłaniał dwutlenek węgla i absorbował światło, dzięki czemu będą one zmienione w energię. W procesie fotosyntezy powstają węglowodany i cukry roślinne. Gromadzą się witaminy, enzymy czy minerały a także białka i tłuszcze.

Chlorofil bierze pośredni udział w całym tym procesie i dostaje się do ludzkiego organizmu. Znajdziemy chlorofil przede wszystkim w zielonych roślinach, które sprzyjają naszemu organizmowi, ponieważ mają także charakter alkalizujący i dzięki temu będzie można liczyć na to, że uda się skutecznie utrzymać odpowiedni poziom procesów metabolicznych. Jeśli chodzi o najlepsze źródła chlorofilu będą to między innymi zielone części porów, naci pietruszki, selera, ogórek, liście buraków, koparek, brokuły, kalafior i jego liście oraz wszystkie cenne składniki takie jak szpinak, jarmuż czy rzeżucha.

Ogromną zaletą takich zielonych składników będzie to, że mają one charakter oczyszczający i dzięki temu będzie można liczyć na wiele pozytywnych skutków dla naszego organizmu. Warto więc zadbać o to, by nasz organizm otrzymywał odpowiednie dawki zielonych warzyw.